Держбюджет на 2014 рік можна назвати надмірно соціальним. У передвиборчий рік бажання вирішити всі соціальні питання закономірне.

Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Глобальне вирішення проблеми підвищення пенсій і взагалі поліпшення ситуації навколо державних фінансів знаходиться в площині «вибілення» заробітної плати. Неможливо точно назвати, яка сума заробітної плати виплачується в «конвертах», але за найскромнішими підрахунками, її розмір не менше 400 млрд грн на рік», - стверджує він.

Експерт констатує, що з цієї суми не сплачуються податки, в тому числі до Пенсійного фонду.

Охріменко переконаний, що при забезпеченні сплати податків з заробітної плати в повному обсязі не довелося б дотувати Пенсійний фонд.

Крім того, на його думку, завдяки «вибілюванню» заробітної плати можна підвищити мінімальну пенсію до 2000 грн.

«Але цей процес «вибілення» заробітної плати не може бути дуже швидким. Торік податковій вдалося частково змусити бізнес почати хоча б частину заробітної плати платити по-білому. Але до реального переходу на оплату праці тільки по-білому ще далеко», - додав фінансист.

У зв'язку з цим, за його словами, за рахунок «вибілення» заробітної плати на 2014 рік заплановано зростання надходження податків від доходів з фізичних осіб на 0,7%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

144