Віктор Медведчук виступив проти перетворення України на країну третього світу, де твірним фактором соціальної системи стане експорт дешевої робочої сили. Про це політик написав у своєму блозі на сайті «Кореспондент».

«Одним з основних аргументів на користь зближення України з ЄС євроінтегратори називають безвізовий режим для наших громадян. Мовляв, вступимо в ЄС - і кожен охочий зможе працевлаштуватися в благополучній і ситій Європі. Безробітні українці виїдуть на Захід, питання створення робочих місць відпаде саме собою, а гроші з-за кордону потечуть рікою», - пише лідер Громадського руху «Український вибір». Він зазначає, що деякі пропагандисти в Україні наводять як приклад вдалий досвід Філіппін, які сприяють виїзду своїх громадян з країни і збільшенню їхніх грошових переказів на батьківщину.

«Іншими словами, нам пропонують задовольнятися «гастарбайтер-економікою», - підкреслив Медведчук. - Ніхто не каже, що держава не повинна піклуватися про своїх співвітчизників за кордоном... Будь-яка країна буде рада збільшенню припливу коштів від співвітчизників, що проживають за кордоном. Однак я категорично проти спроб перетворити Україну на країну третього світу, в якій твірним фактором соціальної системи є експорт дешевої робочої сили».

На думку лідера Громадського руху, при такому підході Україні ніколи не будуть потрібні ні власне високотехнологічне виробництво, ні інновації, ні вища освіта. Більш того, ставка на «гастарбайтер-економіку» деморалізує суспільство, підриває основи сім'ї, разом з тим значна частина емігрантів просто поповнять ряди нелегалів.

Водночас, упевнений Медведчук, в експорту української робочої сили є ще одна сторона медалі: ЄС в умовах сьогоднішнього зростання безробіття точно не допустить збільшення міграційного припливу з України, тобто стратегія «гастарбайтер-економіки» від початку приречена на провал. «У будь-якому випадку «гастарбайтер-економіка» - це не український вибір, тому що в ХХІ столітті Україна немислима без власних потужних високотехнологічних підприємств. А для їхнього збереження і розвитку необхідні тісні партнерські зв'язки з економіками країн-членів Митного союзу», - підсумував політик.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2065