Під час переговорів глав зовнішньополітичних відомств Росії та США Сергія Лаврова і Джона Керрі з приводу підготовки до міжнародної конференції з Сирії «Женева - 2», держсекретар США подарував російському колезі дві картоплини.

Переговори почалися в Парижі в понеділок в резиденції американського посла.

Журналістів запросили на протокольну частину заходу. Міністри, посміхаючись, потиснули один одному руки, потім держсекретар подякував пресі і попросив її піти. Несподівано представників ЗМІ вдруге запросили зняти початок бесіди, повідомляє РІА «Новости».

«Ми говорили з міністром Лавровим кілька тижнів тому, планували обговорити Сирію», - сказав Керрі. Потім держсекретар з великої картонної коробки дістав дві картоплини і підніс їх в подарунок російському міністру, чим викликав сміх обох делегацій.

За словами Керрі, міністри раніше в одному з телефонних розмов жартома обговорювали картоплю з американського штату Айдахо. «Я сьогодні приніс цю картоплю», - сказав держсекретар.

Далі переговори продовжилися за закритими дверима. Пізніше до них приєднається спецпредставник ООН і ЛАД по Сирії Лахдар Брахімі.

Нагадаємо, загострення ситуації в Сирії відбулося 21 серпня. Деякі ЗМІ повідомили про хіматаку в околицях Дамаска, організовану військами уряду. За даними опозиції, внаслідок хіматаки кількість жертв склала 1,3 тисячі осіб.

14 вересня глави зовнішньополітичних відомств Росії і США домовилися по сирійському питанню: сторони виступили за політичне врегулювання конфлікту, військове невтручання і виведення хімзброї з Сирії або її знищення до середини 2014 року.

Сирія приєдналася до Конвенції ООН про заборону хімічної зброї.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

118