Голова Верховної Ради Володимир Рибак спростував інформацію, поширену деякими ЗМІ, про те, що він ініціює обмеження дії закону про амністію 26-го грудня. Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, голова парламенту заявив під час погоджувальної ради.

«З 9 січня українські ЗМІ широко коментують лист голови парламенту до керівників фракцій з пропозицією внести зміни до закону «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», який набрав чинності 26 грудня 2013 року. Окремі ЗМІ свідомо чи несвідомо приписали голові парламенту міфічну ініціативу обмежити дію амністії євромайданівців 26-го грудня. Це - брехня», - заявив він.

За словами Рибака, це не ініціатива спікера, а норма самого закону. «Стаття 1 цього закону передбачає звільнення від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту в період з 21 листопада до дня набрання чинності цього закону, тобто 26 грудня. Тому я прошу уважно читати прийнятий нами закон. А сенс моєї пропозиції полягав у тому, щоб повернути закон в правове поле і дати можливість для його реального застосування у судовій практиці», - зазначив він.

Також Рибак додав, що цей закон мав політичне забарвлення, тому тепер деякі його норми потрібно уточнювати. «Тому я запрошую керівників усіх фракцій сьогодні-завтра розглянути проект закону, внести зміни і підписати його, а я винесу це на голосування і ми приймемо уточнення, які дадуть можливість людям, які ще відбувають покарання, вийти з в'язниці. Але поки в цьому питанні порозуміння з опозицією у нас немає», - підсумував голова парламенту.

Як раніше повідомляв ForUm, голова Верховної Ради України Володимир Рибак пропонує внести зміни до Закону «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».

23 грудня Президент України Віктор Янукович підписав Закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», який Верховна Рада України прийняла 19 грудня.

25 грудня член Ради суддів України, заступник голови Вищого спеціалізованого суду України (ВССУ) з розгляду цивільних і кримінальних справ Павло Гвоздик заявив, що цей закон не може бути застосований на практиці ні правоохоронними органами, ні судом через відсутність в законодавстві механізмів його реалізації.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

121