Зниження закупівель російського газу в кінці минулого року зумовило скорочення дефіциту поточного рахунку до $1,1 млрд. Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

«Скорочення дефіциту поточного рахунку в листопаді минулого року було викликано головним чином зниженням імпорту газу ($0,8 млрд порівняно з $1,5 млрд у жовтні). У результаті загальний імпорт товарів скоротився на 12% м/м (- $0,9 млрд) і на 3,5% р/р до $7,1 млрд», - сказала вона.

Водночас, за її словами, експорт товарів фактично не змінився порівняно з жовтнем, склавши $5,7 млрд.

Дану обставину Бєлан пояснила тим, що зменшення обсягів експорту продукції машинобудування майже на 10% (головним чином у Росії) нівелювало збільшення експорту добрив на 3%.

Між тим вона зазначила, що експорт сільськогосподарської продукції був як і раніше на високому рівні завдяки рекордним постачання кукурудзи та іншої продукції.

«Таким чином, обсяги експорту сільськогосподарської продукції і продуктів харчування (головним чином, рослинної олії) перевищили обсяги експорту металопродукції четвертий місяць поспіль», - додала експерт.

Як повідомлялося, у листопаді минулого року дефіцит поточного рахунку України скоротився до $1,1 млрд (порівняно з $2,0 млрд у жовтні), у результаті чого нестійкий 12-місячний показник дефіциту поточного рахунку склав $15,3 млрд, або 8,6% ВВП, трохи підвищившись порівняно з 8,5% ВВП у жовтні.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1104