Український уряд оптимізує систему державного ринкового нагляду за нехарчовою продукцією. Відтепер у підприємців не буде необхідності узгоджувати свої дії з безліччю інстанцій, оскільки рішення Кабінету Міністрів України дозволить уникнути дублювання функцій контролюючих організацій шляхом закріплення для кожного виду продукції відповідного органу ринкового нагляду. Перелік видів продукції, щодо якої здійснюється державний ринковий нагляд, був прийнятий на засіданні уряду 9 січня 2014 року.

«Реалізація урядової постанови дозволить зменшити регуляторне навантаження на бізнес, спростити порядок організації та періодичність проведення планових заходів державного нагляду, при цьому буде посилено захист наших споживачів», - сказав міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов, коментуючи дане рішення.

За його словами, обов'язкові вимоги до нехарчової продукції встановлені в 36 технічних регламентах. Зокрема, йдеться про іграшки, побутову хімію, електропобутову продукцію, засоби індивідуального захисту, ліфти, морське обладнання, засоби захисту рослин і догляд за тваринами, радіообладнання, пральні машини, лампи побутового використання, взуття, медичні засоби, будівельні вироби та інше.

Прасолов упевнений в тому, що рішення уряду не тільки носить дерегуляційний характер для українського бізнесу, але й у цілому дозволить посилити захист життя і здоров'я людей, оскільки попередить потрапляння небезпечних, неякісних, фальсифікованих або контрафактних товарів на споживчий ринок.

Як повідомлялося раніше, проект постанови був розроблений Мінекономрозвитку відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» і відповідає пріоритетним завданням Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». Органами ринкового нагляду є Укрморрічінспекція, Держветфітослужба, Держгірпромнагляд, НКРЗ, Держспоживінспекція, Держлікслужба, Держархбудінспекція, Держсільгоспінспекція і Укртрансінспекція.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

132