Голова Верховної Ради України Володимир Рибак пропонує внести зміни до Закону «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань». Про це, як повідомляє прес-служба ВР, йдеться в його листі, адресованому керівникам парламентських фракцій.

«Судова практика показала, що цей закон не може бути реально використаний протягом десяти днів з дня набрання чинності, а саме - до 4 січня 2014 року включно, оскільки він не має аналогів у законодавчій практиці і виходить за межі правового поля нашої держави», - зазначив Рибак.

За його словами, ще більше ускладнює ситуацію те, що більшість положень закону має неконкретний характер. «Не названі суб'єкти звільнення від відповідальності, немає переліку кримінальних і адміністративних правопорушень, за вчинення яких особи звільняються від відповідальності, цей обов'язок покладається на невизначені «уповноважені органи», - пояснив голова ВР.

На його думку, проект повинен передбачати звільнення від кримінальної відповідальності в порядку та на умовах, визначених ним, осіб, яким повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених відповідними статтями Кримінального кодексу України за умови, що такі злочини скоєні ними до 26 грудня 2013 року включно і пов'язані з масовими акціями протесту, які почалися 21 листопада 2013 року.

«Органи досудового розслідування повинні закрити кримінальні провадження, розпочаті у зв'язку зі злочинами, передбаченими статтею 1 цього закону, у яких жодній особі не повідомлялося про підозру або особистість правопорушника не встановлена», - додав Рибак.

Він запропонував виконання закону в частині звільнення від кримінальної відповідальності покласти на суди, встановити порядок звільнення від кримінальної відповідальності.

«Закон повинен вступити в силу з дня його опублікування і підлягає виконанню протягом місяця», - зазначає голова парламенту.

На думку Рибака, такий спосіб вирішення цього питання дозволить ліквідувати правову колізію, і звільнити від відповідальності осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення масових акцій.

Нагадаємо, 23 грудня Президент України Віктор Янукович підписав Закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», який Верховна Рада України прийняла 19 грудня.

25 грудня член Ради суддів України, заступник голови Вищого спеціалізованого суду України (ВССУ) з розгляду цивільних і кримінальних справ Павло Гвоздик заявив, що цей закон не може бути застосований на практиці ні правоохоронними органами, ні судом через відсутність в законодавстві механізмів його реалізації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

204