В Україні понад 550 підприємств харчової та переробної промисловості вже запровадили системи управління якістю і безпекою продуктів харчування. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Свідченням високої якості харчової продукції українського виробництва є зростаючий попит на неї, як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках. Близько 50% експорту продукції агропромислового комплексу - це продукція харчової промислової. При цьому, позитивне зовнішньоторговельне сальдо. Наприклад, якість продукції українського виробництва дозволяє експортувати 85% соняшникової олії, до 50% кондитерських виробів, 20% маргаринів та аналогічних продуктів і до 20% молочних виробів», - повідомив міністр.

За словами голови відомства, щоб забезпечити якість і безпеку продукції, яка споживається українцями і постачається за кордон, на підприємствах встановлюється система управління якістю і безпечністю харчових продуктів. Так, на сьогоднішній день більш ніж на 500 виробничих потужностях діють такі системи, ще майже на 100 почали їх впроваджувати.

«Сьогодні в Україні впроваджується світова система контролю якості і безпеки харчової продукції НАССР, яка дозволяє відстежити ланцюг від того, чим годували худобу, до того, що потрапило на прилавок. У разі, якщо виявлені недоліки, система дозволяє чітко зрозуміти, на якому етапі було допущено порушення і хто за це несе відповідальність. Якщо ми говоримо про м'ясну продукцію, то треба, щоб було відомо, чим годували худобу, де її вирощували, які застосовувалися антибіотики. Що стосується овочів і фруктів, то треба знати, які засоби захисту рослин використовувалися, хто контролював цей процес», - повідомив міністр.

Присяжнюк також нагадав, що вже розроблено законодавчу базу у сфері контролю якості та безпеки харчових продуктів. На сьогоднішній день в Верховній Раді зареєстрований законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів».

«Цей законопроект передбачає перерозподіл повноважень між органами виконавчої влади, що здійснюють державний нагляд у сфері безпеки та якості харчових продуктів. Прийняття цього закону дозволить зосередити ці повноваження в одному органі виконавчої влади - Держветфітослужбі, і забезпечить впровадження адміністративної реформи, розпочатої Президентом України», - підсумував голова відомства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

102