Збереження нульової ставки по ПДВ на зернові та технічні культури допоможе збільшити темпи сільгоспвиробництва, перетворивши Україну на світову житницю. Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, коментуючи законопроекти 3757-1 і 3757.

Експерт нагадує, що зазначеними документами пропонується продовжити до 2016 року звільнення від оподаткування ПДВ зернових і технічних культур, а також брухту чорних металів.

«Для України експорт сільгосппродукції стає тим, чим для Росії є експорт нафти і газу. Тепер залишилося лише утримати темп і зробити Україну головною годувальницею світової економіки. Тому в цих законопроектах пропонується залишити нульову ставку ПДВ на зернові та технічні культури», - зазначив він.

Експерт стверджує, що багато країн світу, в тому числі і країни ЄС, дотують і підтримують сільгоспвиробництво.

Україна, на його думку, теж не виняток, і фактично нульовим ПДВ стимулює розвиток сільгоспвиробництва.

У той же час, Охріменко зазначив, що в законопроекті 3757-1 пропонується підвищити у 3 рази мінімальний розмір орендної плати за сільськогосподарські землі.

«Необхідно встановити справедливу ціну за землю. Тому що, незважаючи на зростання доходів сільгоспвиробництва, окремі орендарі намагаються занизити розмір оренди і тим самим створюють ненормальну ситуацію в селі. Виходить, що власники сільгоспземлі не можуть отримати економічну вигоду від розвитку українського аграрного бізнесу. Це потрібно однозначно відрегулювати і відновити справедливість», - додав фінансист.

Коментуючи намір влади зберегти нульову ставку ПДВ на металобрухт, він звернув увагу, що від нестачі металобрухту особливо страждають електрометалургійні підприємства, що використовують лом в якості основної сировини.

В результаті спостерігається спад виробництва, а потужності підприємств завантажені лише на 70%.

«Тому необхідно за рахунок нульової ставки ПДВ фактично стимулювати заготівельників збирати брухт для українських підприємств, а не прагнути продати його на експорт», - резюмував Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

110