З початку року обсяг депозитів фізичних осіб у порівнянні з минулим роком збільшився на 19%. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час круглого столу на тему «Управління сімейним бюджетом у турбулентній економіці» повідомила заступник директора Центру наукових досліджень НБУ Наталія Слов'янська.

«Це близько 68 млрд грн. Це говорить про те, що заощадження населення здійснює. На сьогодні приріст заощаджень населення України здійснюється за рахунок вкладів у гривнях. Довіру до гривні і ті заходи, які були проведені НБУ щодо дедоларизації, зіграли свою позитивну роль», - сказала вона.

У свою чергу заступник директора Центру наукових досліджень НБУ Віктор Кравець зазначив, що згідно зі статистикою Центрального банку, за останні роки змінилася модель заощаджень.

«Раніше жили в кредит. Однак, починаючи з 2009 року, частину свого доходу люди вже витрачають не на погашення кредитів, які вони набрали, а відправляють на заощадження», - зазначив експерт.

За його словами, на сьогоднішній день існує елемент довіри до національної валюти.

«Вона стає більш всеохоплюючою, доступною для різних розрахунків. І це результат не тільки банківської системи. Це заходи уряду, держави в цілому, які проводяться на всій території. Починаючи з того, що ціни лише у гривнях, податки тільки у гривнях, заборонені розрахунки в іншій валюті на території країни», - сказав він.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

166