Впливовий американський конгресмен-демократ Хаккім Джефріс з оточення президента США Барака Обами звернувся з жорстким листом до посла України в США Олександра Моцика. Симптоматично, що звернення до посла направлено 12 грудня - в самий розпал політичної кризи в країні.

Конгресмен висловив своє обурення збільшеним в Україні рівнем націоналізму і діяльністю партії «Свобода».


«Політичний злет і статус четвертої політичної сили в українському парламенті ксенофобської, антисемітської і расистської партії «Свобода» викликає особливу тривогу, - пише Джефріс. - Під прикриттям захисту «традиційних цінностей» української культури, «Свобода» відкрито пропагує ідеологію неонацизму. Ми отримуємо інформацію про фізичне насильство й атаки щодо расових і етнічних меншин у Києві та інших містах України. «Свобода» не тільки перешкоджає прагненню України до побудови вільного і відкритого суспільства, але і веде роботу з підриву і дестабілізації уряду. Крім того, партія «Свобода» виставляє Україну в світі в негативному світлі, що може мати негативні наслідки для іміджу вашої країни у світі», повідомляє «From-ua».
 

Конгресмен закликав український уряд і Верховну Раду зробити все, щоб ізолювати цю екстремістську партію, в тому числі і шляхом відмови від співпраці з нею всіх політичних сил.

Лист сенатора йде в розріз з позицією Держдепартаменту США, який неодноразово висловлювався на підтримку Майдану. Ймовірно, у Вашингтоні поки немає єдиної думки щодо ситуації в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2248