Зростання курсу на міжбанку не означає, що завтра він буде підніматися. НБУ реагуватиме і вживатиме превентивні заходи щодо стримування курсу, як це було минулого тижня, коли курс долара зріс навіть до 8,3 грн, а потім впав до 8,18 грн. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Паніка явно надумана. Подумайте самі, на самому початку поточного року скуповували долари за курсом 8 грн, зараз продають по 8,25-8,27 грн. Фактично за рік курс долара зріс лише на 3%, - сказав експерт. - При всій жадібності і бажанні заробити на валютних спекуляціях, це складно назвати серйозним заробітком. Оскільки за той же рік можна було отримати дохід за гривневим депозитом 19-20%. Це значно більше від тих трьох відсотків, які приносить валюта».

Фінансист нарікає, що українців часто лякають падінням гривні, обіцяючи величезні доходи на валютних спекуляціях.

Він нагадує, що у 2008 році, коли гривня девальвувала на 60%, спекулянти особливо підігрівали панічні настрої.

«Але мало хто звернув увагу, що за п'ять років, які пройшли після цього падіння, просте розміщення гривні на депозиті у великому банку принесло близько 18-20% за рік, або майже 100%. Тим самим вся девальвація гривні вже давно перекрита. А скільки втратили ті, хто тоді, у 2008 році, купив валюту за курсом 9 грн і тепер не знає, коли у нього буде дохід. Не варто забувати, що валютні спекуляції вигідні тільки самим спекулянтам», - додав він.

За словами Охріменка, протягом останніх тижнів була спроба валютних спекулянтів розкрутити валютні ігри, у результаті чого в окремих небанківських обмінних пунктах фіксувалися курси продажу валюти по 8,4 грн.

«Але НБУ відбив атаку, і тепер вже навіть найбільш жадібні валютні спекулянти продають валюту за курсом 8,28 грн», - резюмував він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

95