Українська опозиція сьогодні намагається паразитувати на протестних настроях у суспільстві, викликаних припиненням євроінтеграційних процесів, хоча насправді зробила для руху України в Європу набагато менше, ніж повинна була. Про це заявила міністр юстиції Олена Лукаш в прямому ефірі програми «Шустер LIVE».

«Можна висувати будь-які умови, якщо розумієш, від кого вони висуваються. Сьогодні я бачу людей, які намагаються нам їх висувати, але я не бачу умов від суспільства, яке стоїть на Майдані... Зараз громадські настрої намагається «осідлати» опозиція. Тільки з однієї простої причини - у них у 15-му році вибори. А ось що насправді хочуть люди, вони не питають. І як, насправді, вийти з досить складної ситуації, яка склалася по відношенню до України, їх теж це не цікавить», - сказала Лукаш.

За її словами, політики, які намагаються паразитувати на громадському настрої, насправді самі не зробили багато чого з того, що було необхідно для євроінтеграції. «Фракція комуністів зробила для європейської асоціації набагато більше, ніж фракція «Свободи», і я вам розповім, чому. Тому, що ви зараз закочуєте очі і бігаєте, намагаючись паразитувати на протестних настроях людей, у той же час, коли ви особисто не голосували за низку європейських законів. Я дозволю собі їх назвати. Закон про адвокатуру, підтриманий Радою Європи і Венеціанською комісією, Кримінально-процесуальний кодекс, підтриманий Радою Європи і Венеціанською комісією...», - міністр звернулася до присутніх у студії представників ВО «Свобода».

Лукаш також акцентувала увагу на тому, що весь світ сьогодні побачив європейські прагнення українців. Це, на думку чиновниці, хороший бекграунд для продовження євроінтеграційних процесів. Однак, в першу чергу, необхідно попросити у Європи гарантій членства в ЄС, яких на даний момент немає ні в письмовій, ні в усній форм. «Давайте посилимо нашу переговорну групу, давайте попросимо у Європи безвізового режиму для нас. Поки це ніде не сказано і не написано. Давайте попросимо цього. Давайте попросимо у Європи гарантій економічного розвитку або хоча б гарантій ратифікації угоди про асоціацію, яку буде підписано», - сказала вона.

Міністр вважає, що сьогодні далеко не всі розуміють суть євроінтеграційних процесів і сенс того Договору про асоціацію, який так і не був підписаний у Вільнюсі. «Я ж зустрічалася зі студентами, зустрічаюся з ними кожен день, ви ж їх запевнили, що вони завтра отримають безвізовий режим, а його немає, вони ж переконані, що ми вступаємо в Євросоюз, а я кажу, що це економічна угода, там навіть слова немає про вступ. Ви ж зараз дезорієнтуєте людей, несвідомо, паразитуючи на молодості, радості, мрії», - підкреслила вона.

Окремою темою виступу Лукаш стали масові заворушення і протистояння демонстрантів з міліцією, що мали місце в Києві. «Я приношу найглибші вибачення тим, хто постраждав під час того, як відстоював своє право, конституційне право на мирний протест. Ці дії по відношенню до вас, ці дії по відношенню до тих, хто бачив це, є неприпустимими, протизаконними і повинні бути покарані», - сказала чиновниця. При цьому вона підкреслила, що відповідальність повинні понести ті, хто бив співробітників міліції і закликав до порушень громадського порядку. Міністр навіть зачитала фрагменти протоколу затримання деяких заарештованих учасників мітингу про предмети, вилучені у затриманих осіб. Там була пневматична зброя, газові балончики, бейсбольні біти і навіть бронежилети. Лукаш чітко висловила свою позицію: такі люди, яких більшою мірою можна віднести до провокаторів, ніж до простих демонстрантів, повинні бути покарані. «Як ви думаєте, в будь-якій іншій європейській країні, яку б міру покарання суд прийняв би для тих, хто брав участь у цих масових заворушеннях?» - запитала вона у студії, підкресливши, що вельми некоректно називати подібних провокаторів політичними в'язнями.

«Тому, власне, сідати за круглий стіл потрібно, але я б наполягала, щоб за ним сиділи представники Європи і представники суспільства. Давайте спробуємо не переводити все в площину: чи є опозиція і політв'язні. Давайте спробуємо подумати про те 45-мільйонне населення, яке частково підтримує Майдан, частково - ні, але хоче жити і працювати в іншій країні, в кращих умовах. Давайте подумаємо про всіх нас і спробуємо знайти тут позитиви», - сказала Лукаш.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

252