Міністр закордонних справ України Леонід Кожара не підтвердив інформацію про те, що Президент України Віктор Янукович і президент РФ Володимир Путін підписали угоду, яка передбачає вступ України в Митний союз. Про це він заявив в ефірі Першого Національного каналу під час Телемарафону «Відкрита студія».

«Я нічого про це не знаю. Тим більше того, що стосується Митного союзу. Насправді Президент України зустрічався з президентом Росії. Обговорювали дуже актуальні питання - як не допустити значного скорочення товарообігу між двома країнами. Також традиційне питання - ціна на російський газ. І, що на сьогодні важливо, обговорюється Угода про стратегічну промислову кооперацію», - сказав міністр.

Він також підкреслив, що вступ до Митного союзу - це питання не тільки Президента, але і всіх державних органів: «І приєднання до всіх статутних документів МС потребує ратифікації Верховної Ради. Як ви розумієте, парламент сьогодні навряд чи здатний який-небудь документ ратифікувати».

Говорячи ж про Угоду щодо стратегічної промислової кооперації, Кожара зазначив, що за останні місяці товарообіг між Україною і Росією впав на 25% - постраждали стратегічні галузі української промисловості. Тому сьогодні обидві країни фактично приймають дорожню карту, план, як не допустити різкого падіння промислової кооперації.

«Обговорюється саме такий документ, який виробляє механізми підтримки високого рівня торговельно-економічних зв'язків», - повідомив міністр.

При цьому глава відомства підкреслив, що Україна веде активні переговори з Європейським Союзом: «Українська делегація повернулася з Брюсселя, відбулися зустрічі з підготовки переговорів більш високого і широкого формату. На сьогоднішній день нам необхідно визначити порядок денний, про що ми будемо говорити. Україна повинна сформулювати свою позицію так само, як і ЄС».

Нагадаємо, 6 грудня прес-служба Президента України повідомила, що Янукович і Путін обговорили питання торговельно -економічної співпраці в різних галузях економіки та підготовку майбутнього договору про стратегічне партнерство.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258