В умовах України гнучке курсоутворення і девальвація навряд чи означають стрибки за межі 5-10% від поточного курсу.

Про це під час інтернет-конференції на «ЛІГАБізнесІнформ» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Перехід до більш гнучкого курсоутворення де-факто вже відбувається. Після того, як міжбанківський валютний ринок пробив позначку в 8,2, сумніви зникли. Тому необхідне пом'якшення в курсовій політиці вже відбувається, і переговори з МВФ з даного параметру навряд чи викличуть серйозні баталії», - зазначив він.

Крім того, на думку фінансиста, саме населення винне в тому, що Національному банку України до недавнього часу доводилося жорстко підтримувати курс гривні.

«Трагізм ситуації полягає в тому, що ми самі (населення) заганяємо НБУ в такі умови. З моменту отримання незалежності про ефективність тієї чи іншої влади судили по стабільності курсу. Необхідно змінити підхід і вирішити, що для нас важливіше: курс на рівні 7,99 чи ВВП на душу населення не 8 тисяч доларів, а, скажімо, 9 або 10. Що для нас важливіше: наші власні робочі місця, чи підтримка ринку праці в інших країнах», - зазначив він.

Нагадаємо, що раніше заступник голови банку «Контракт» Павло Крапівін заявив, що внаслідок нормалізації відносин з Росією, експорт на зовнішні ринки вийде на попередні темпи. На його думку, це стане позитивним сигналом для стабільності гривні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

172