Коливання гривні мають незначний характер, а останні економічні тенденції свідчать, що стабільності курсу національної валюти нічого не загрожує.

Так, економіст Владислав Старинець нагадав, що Національний банк володіє достатнім інструментарієм для погашення ситуативних коливань курсу. Для прикладу експерт наводить кінець минулого року. «Восени 2012 року в умовах тривожних очікувань, пов'язаних з майбутніми парламентськими виборами, стабільність гривні певною мірою знаходилася під загрозою. Але Нацбанку вдалося зберегти позиції національної валюти. Головними складовими стали своєчасні точкові валютні інтервенції, введення обов'язкового продажу частини валютної виручки експортерів, жорстке припинення спекуляцій, кваліфікована роз'яснювальна робота», - сказав Старинець.

Експерт зазначив, що протягом нинішнього року, незважаючи на спроби деяких сил розгойдати валютний ринок, гривня зберегла стабільні позиції. З початку 2013 року курс на готівковому ринку коливається у вузькому діапазоні 1,5%, від 8,09 до 8,21 грн/$, коливання курсу на міжбанківському валютному ринку склали лише 1,65%, від 8,02 до 8,15 грн/$.

Старинець зазначає, що в порівнянні з діапазоном коливань у парі долар-євро, який склав 9%, гривня є однією з найбільш стабільних валют світу.

Аналітики інвестиційної компанії «АРТ Капітал» у своєму щоденному огляді зазначають, що нормалізація торговельних відносин з країнами митного союзу, зокрема з Росією, внаслідок призупинення підготовки СА і ЗВТ з ЄС матиме стабілізуючий вплив на торговий баланс України, що також позитивно позначається на стабільності гривні.

«Якщо цього (підписання Асоціації з ЄС - Ред.) не станеться, у короткостроковому періоді Україні вдасться зняти напругу з платіжного балансу за рахунок поліпшення торговельних відносин з РФ, які постраждали внаслідок митних обмежень. Після коментаря Fitch, Moody's також прокоментував останнє рішення уряду. Moody's вважає, що короткострокова зовнішня ліквідність України не погіршиться», - сказано в огляді «АРТ Капітал».

Додатковим фактором стабілізації валютного ринку є зниження попиту на валюту, а також її стабільний приплив на міжбанківський ринок. Згідно з даними монетарного огляду Національного банку України, опублікованого напередодні, чиста пропозиція безготівкової валюти у січні-вересні 2013 року склала $2,4 млрд, тоді як за аналогічний період минулого року був зафіксований чистий попит у розмірі $4,3 млрд. Згідно з даними, оприлюдненими в огляді, в готівковому сегменті валютного ринку чистий попит на іноземну валюту в січні-вересні 2013 року в 6,7 рази нижче, ніж у відповідному періоді 2012 року.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

157