Площі в центрі Харкова, що з'єднує Червонозаводський і Дзержинський райони, повернули історичну назву - Павловська.

Рішення про повернення площі її колишньої назви було прийнято сьогодні, 20 листопада, на сесії Харківської міської ради.

Як зазначили в прес-службі міськради, ця процедура зробить свій внесок у відтворення історико-культурного вигляду Харкова.

«Роза Люксембург ніколи не була пов'язана з Харковом і жодного разу його не відвідувала. Назва площі перекликалася свого часу з вулицями Карла Лібкнехта і Клари Цеткін, які були перейменовані, відповідно, вулиця Сумська і вулиця Римарська, але яким згодом повернули їхні історичні назви», - сказав відповідальний секретар комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища Олексій Хорошковатий.

Раніше питання про повернення площі її колишньої назви було розглянуто на засіданні міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища. Як уточнив міський голова Геннадій Кернес, ця процедура не потягне за собою додаткових витрат з міського бюджету.

Нинішня пл. Рози Люксембург виникла на початку другої половини XVIII століття, коли на цьому місці у 1660-1662 роках було збудовано фортечний острог, пізніше тут був головний міський ринок. Площу називали Торговельною, Лобною і Народною. У кінці 30-х років XIX століття купець Савелій Павлов - родоначальник цукерково-пряникового виробництва у Харкові - побудував на площі кам'яний магазин. У цей час площу стали називати Павловською. Пізніше в будинку Павлова знаходився Малий театр і «Гранд-готель», який у радянські роки став готелем «Спартак». 25 січня 1919 року Павловську площу було перейменовано в площу Рози Люксембург.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

151