Ажіотаж навколо ціни на гречку можуть роздувати окремі торгові мережі. Насправді ж причин для збільшення вартості цієї крупи немає, заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Це вже наша традиція: як тільки продавці гречки, цукру чи борошна передчувають затоварення, вони відразу запускають у ЗМІ чергову страшилку, що ціни виростуть, і тим самим стимулюють, щоб українці скуповували залежаний товар. Це цинічний маркетинговий хід наших продавців товарів для населення. Ось і зараз розпочалися розмови про зростання цін на гречку», - зазначив Охріменко.

За його словами, ціни на гречку з початку осені дійсно піднялися на 2,3%. Але необхідно врахувати той факт, що з початку цього року вони знизилися на 19,8%.

«Ціни на гречку мають ринковий характер, і немає нічого дивного, що їхня динаміка змінюється під впливом сезонних факторів. Тільки не варто нагнітати паніку, що ціни на гречку почали запаморочливе зростання. В середньому кілограм гречки коштує близько 6,5 гривні. Інша справа, що торговельні організації дуже хочуть зростання цін на цей товар і зростання його продажів», - підкреслив експерт.

Охріменко також повідомив, що в цьому році аграрії виростили достатньо гречки, щоб задовольнити попит українців. Так, виробники зібрали 190 тисяч тонн цієї крупи. Ще 80 тисяч тонн залишилося від старого врожаю. Тому щоб нагодувати країну, є 270 тисяч тонн гречки.

«У вигляді крупи українці щорічно споживають близько 100 тисяч тонн гречки, а з урахуванням переробки гречки у харчовій промисловості загальний фонд споживання в Україні за рік становить близько 180-190 тисяч тонн. Тому зібраної гречки і запасу її від старого врожаю вистачить і на цей рік, і на наступний. Тільки були б апетит і бажання її споживати», - зазначив аналітик.

Президент Українського аналітичного центру також нагадав, що придбати гречку можна на сільськогосподарських ярмарках, які активно підтримує Мінагрополітики. Саме на таких заходах виробники гречки безпосередньо зможуть продати її покупцям.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

111