Ключовим питанням поліпшення інвестклімату в Україні є захист прав інвестора. Про це член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Анатолій Амелін заявив на прес-конференції, передає кореспондент Forum'у.

За словами експерта, прогрес у цьому питанні помітно змінить сприйняття нашої країни в очах зарубіжного бізнесу. «Тим більше, що в плані спрощення дозвільних процедур і так вже зроблено чимало. З такою метою ми розробили і представили для обговорення законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів», що передбачає впровадження на вітчизняному ринку інституту похідного позову. Це один з ефективних інструментів захисту прав інвесторів, за рахунок якого можна наблизити українську законодавчу базу до міжнародних стандартів», - сказав він.

Амелін зазначив, що механізм похідного позову полягає в наданні акціонерам, які володіють часткою не менше 5%, права звернутися в суд від імені всієї компанії для залучення до відповідальності посадових осіб за збитки, завдані їхніми незаконними діями. «На жаль, у практиці України досить поширена ситуація, коли посадові особи або акціонер завдають підприємству шкоди через вимивання активів і отримання прибутку - і при цьому блокують будь-які спроби оскаржити такі дії або притягнути винних посадових осіб до відповідальності за непрямі збитки акціонерів, за падіння капіталізації компанії, несплату дивідендів. З цим потрібно боротися, це важливо для інвесторів», - підкреслив економіст.

Він уточнив, що законопроектом пропонується внести зміни у Кодекс законів про працю, Господарський процесуальний кодекс і закон про акціонерні товариства. «Необхідність розробки даного документа передбачена Планом заходів щодо підвищення показників України в рейтингу Всесвітнього банку Doing Business», - зазначив експерт.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

99