НАК «Нафтогаз Україна» і польська компанія PGNIG призупинили до 2020 року дію угоди від 26 жовтня 2004 року про постачання українського газу, яка на практиці не працює з 2011 року.

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на біржове повідомлення PGNIG, відповідні документи були підписані у Варшаві в середу.

«Укладення цієї угоди пов'язано зі змінами у внутрішньому законодавстві України, згідно з якими весь природний газ власного видобутку повинен спрямовуватися виключно на задоволення потреб України», - зазначає PGNIG.

«У результаті цих змін, починаючи з 1 січня 2011 року, «Нафтогаз України» припинив виконання поставок природного газу в рамках угоди (від жовтня 2004 року)», - пояснює польська компанія.

НАК «Нафтогаз України» і PGNiG у жовтні 2004 року уклали контракт на будівництво газопроводу середнього тиску Устилуг (Україна) - Хрубешув (Польща) для забезпечення газом південно-східних районів Польщі. Будівництво газопроводу завершено у вересні 2005 року.

Угоду про постачання газу цим газопроводом між «Нафтогазом України» і PGNiG на виконання міжурядових домовленостей було укладено 24 жовтня 2004 року. Згідно з угодою, український держхолдинг повинен поставляти на адресу PGNiG природний газ середньоазіатського або українського походження.

У той же час постачання газу за цим контрактом були незначними, а з 2011-го вони були припинені, незважаючи на заяви PGNiG про необхідність відновлення поставок, як це передбачено договором, що діє до кінця 2020 року.

Прогнозні баланси надходження і розподілу природного газу на 2008-2010 рік, що затверджувалися українським Кабінетом Міністрів, передбачали експорт природного газу до Польщі з ресурсів «Укргазвидобування» в обсязі 9 млн куб. м, у 2007-му - 6 млн куб. м. У 2012 році в баланс була закладена можливість постачання до Польщі 200 млн куб. м, однак експорт таких обсягів газу не був здійснений.

При цьому, починаючи з листопада 2012 року, Україна почала імпорт природного газу через територію Польщі за домовленостями з компанією RWE Supply&Trading (Німеччина). За 10 місяців 2013 року через Польщу в українську ГТС надійшло 823 млн куб. м.

«Нафтогаз України» об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території країни.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

150