МОЗ України оприлюднило інформацію щодо обладнання, яке буде встановлено на автомобілях швидкої медичної допомоги класу А, В і С, закуплених у рамках держпрограми 2013 року. Про це повідомляє прес-служба відомства.

У міністерстві запевнили, що якість і рівень комплектації автомобілів швидкої медичної допомоги відповідають вимогам ДСТУ.

«Все обладнання в закуплених автомобілях - від провідних світових виробників. Таким чином, значно підвищиться якість і, відповідно, рівень надання медичної допомоги», - повідомляє прес-служба міністерства.

Наприклад, автомобілі типу А2 нараховують близько 14 найменувань основного обладнання і 10 допоміжного, що знаходиться в сумках та укладках. Ці автомобілі призначені для транспортування хворих, яким необхідна госпіталізація, але вони не потребують інтенсивної терапії. Серед обов'язкового обладнання, зокрема, є високотехнологічні носилки, пристрої для перевезення та іммобілізації, дефібрилятор т.д.

Машини типу В призначені для транспортування та реанімації хворих. Такі «швидкі» налічують більше 20 найменувань основного обладнання і більше 30 - допоміжних приладів, а також приладів у сумках та укладках. Зокрема, це носилки, що забезпечують спеціальне положення хворого, імобілізаційні пристрої, обладнання для проведення реанімації при зупинці серця - кардіомонітори-дефібрилятори, електрокардіографи, що послідовно забезпечують дефібриляцію та моніторинг стану хворого; портативна система для відновлення дихання, прилади для отримання оперативних даних про стан пацієнта - від рівня цукру в крові до артеріального тиску і т.д. Автомобілі швидкої медичної допомоги типу В складають основну частину закупівлі тому, що в більшості випадків саме вони забезпечують всі види реанімації для хворих, крім особливо складних випадків, коли потрібна «швидка » типу С.

Автомобілі типу С (реанімобілі) використовують у важких екстрених випадках. Тому в них, зокрема, встановлено новітнє обладнання. Наприклад, дефібрилятор-монітор більш високого класу, ніж в автомобілях типу В. Система дихання розширена - має більше можливостей для проведення реанімаційних заходів, у тому числі автоматизований апарат штучної вентиляції легенів.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я України визначило переможців конкурсних торгів з державних закупівель автомобілів швидкої допомоги.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

188