Міністр закордонних справ Литви, яка головує в ЄС, Лінас Лінкевічус вважає, що заяви про можливість підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС після вільнюського саміту ставлять документ під загрозу зриву в цілому.

«Коли я чую голоси, які говорять про те, що Угоду можна підписати пізніше, я з цим не згоден. Якщо в теорії це просто, то на практиці це буде дуже важко - занадто багато ризику», - заявив глава зовнішньополітичного відомства Литви журналістам у Вільнюсі в середу.

Факторами ризику він назвав, зокрема, фактор часу, а також фактор майбутніх політичних змін в Європейському Союзі (майбутні парламентські вибори, формування нової європейської комісії). Крім того, він також звернув увагу на важливість факту ратифікації.

«Дуже важливо, щоб після підписання процес імплементації був започаткований якнайшвидше, оскільки чинник імплементації ще більш важливий (ніж фактор підписання. - Ред.). Після цього ми зможемо побачити, чи буде це рішення (інтегруватися з ЄС. - Ред.) виконуватися. Якщо ж цього не відбудеться, то скептики будуть сильнішими, кажучи про те, що вони (Київ. - Ред.) не виконують те, що було вирішено. Це процес дуже довгий і складний шлях. Це (підписання Угоди про асоціацію. - Ред.) - тільки початок гри», - підкреслив він.

Відповідаючи на запитання журналістів про сумісність всеосяжної зони вільної торгівлі з ЄС і Митним союзом, Лінкевічус знову підкреслив вже давно відому позицію ЄС, що це неможливо, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Не можна бути в Митному союзі, і в зоні вільної торгівлі з ЄС, але це не значить, що ти повинен припинити говорити з друзями на сході. Якщо хтось каже, що необхідно розірвати ці зв'язки з Росією. - Ред.) - це емоції, мати ці відносини, і можливо і неминуче», - підкреслив литовський міністр.

Коментуючи ситуацію з Юлією Тимошенко, він знову підкреслив, що дане рішення є відповідальністю українських політиків.

«Найкращий шлях, як я вже говорив, звільнити хвору жінку. Це - символ верховенства права, це - фактор, який ви не можете ігнорувати. Ви повинні прибрати всі можливі перешкоди (для того, щоб документ був підписаний. - Ред.). Ставки дуже високі, і ми не можемо ризикувати», - заявив він, додавши: «Я сподіваюся, що рішення буде знайдено, якщо ми хочемо, щоб Угода була підписана. Я вірю, що це можливо, і що ми можемо це зробити».

Нагадаємо, Україна має намір підписати Угоду про асоціацію з ЄС на саміті «Східне партнерство» у Вільнюсі (Литва) 28-29 листопада, однак для цього їй необхідно виконати низку умов.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

556