Більшість українських компаній аграрного сектора вже давно є учасниками глобального ринку, тому підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом вони розглядають не як загрозу, а як додаткові можливості, зазначив урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький у програмі «Національний інтерес» на каналі БТБ.

«Аграрії, в основному, почуваються гравцями вже глобального порядку, тобто на світових ринках, особливо за деякими напрямами. І в даному випадку наш агропромисловий комплекс розглядає ринок ЄС з точки зору нових можливостей - з одного боку, з точки зору збільшення обсягів, а з іншого, - з точки зору роботи з якістю продукції», - підкреслив Урядовий уповноважений.

При цьому Валерій П'ятницький зазначив, що багато українських аграрних компаній вже зараз, не дочекавшись підписання Угоди про асоціацію, почали виходити на європейський ринок. У цілому багато напрямів в аграрному секторі вийшли на досить високий рівень конкурентоспроможності.

«Перший яскравий приклад - це виробники птиці. Дійсно, галузь досить складна, і не так давно ми споживали так звані «ніжки Буша», а сьогодні та продукція, яка продається у більшості випадків у супермаркетах, - вже не заморожена, а охолоджена, і це в переважній більшості українська продукція. Тому багато в чому ми переломили ситуацію», - зазначив він.

У той же час Валерій П'ятницький звернув увагу на обсяг роботи, який треба здійснити Україні у сфері логістики та формування потужностей щодо зберігання продукції. Це, на його думку, на сьогодні найбільш вразливе місце у контексті перспектив передбаченого Угодою про асоціацію з ЄС створення зони вільної торгівлі.

«Тут є над чим попрацювати і це питання декількох років. Але тут є зацікавленість і європейських інвесторів, тому що Україна дуже потужна не тільки як виробник, але і як потужний «хаб» для виходу на треті ринки», - підкреслив урядовий уповноважений.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

120