Заява Росспоживнагляду за підсумками перевірки українських фабрик корпорації Roshen містить відверто неправдиву інформацію, а її тональність не відповідає духу українсько-російського співробітництва. Про це йдеться в заяві прес-служби Міністерства аграрної політики і агрополітики України.

«Українська сторона виконала всі умови Росспоживнагляду щодо організації інспектування кондитерських фабрик корпорації Roshen. При цьому інспекційна група Росспоживнагляду порушила процедуру перевірок і на даному етапі відмовилася від конструктивного вирішення питання двосторонньої торгівлі. Такі дії суперечать законодавству обох країн і нормам і вимогам ВТО», - зазначається в заяві.

У відомстві нагадали, що Росспоживнагляд звинуватив українського виробника в неналежному контролі якості сировини, відсутності дозволів на експорт до РФ продукції основного виробника сировини і виготовлення продукції на основі застарілих нормативів, що було розцінено як недотримання санітарних норм РФ.

«Українська сторона вважає ці висновки безпідставними», - підкреслили в Мінагрополітики.

Згідно з повідомленням, твердження про невиконання компанією вимог до вхідного контролю сировини є необґрунтованими.

«Сировина, що використовується Roshen, пройшла всі внутрішньодержавні процедури контролю на дотримання показників безпеки й отримала відповідні державні санітарно-гігієнічні висновки, що підтверджують відповідність санітарно-хімічними показниками безпеки. Зазначені документи були продемонстровані інспекторам Росспоживнагляду. Нехтування цими важливими документами свідчить про спроби дискредитувати систему контролю харчової безпеки, яка впроваджена в Україні», - пояснили в міністерстві.

Крім того, вимога Росспоживнагляду щодо експорту продукції з сировини тільки тих підприємств, які включені в реєстр допущених до постачання в РФ, підкріплюється законодавчими актами РФ. «Мінагрополітики звертається до російської сторони з проханням надати юридичне обґрунтування вказаної вимоги, адже цей прецедент може стати приводом для заборони необґрунтованої продукції інших українських підприємств», - йдеться в документі.

Також не витримує критики позиція Росспоживнагляду, згідно з якою продукція Roshen не відповідає вимогам РФ через розбіжності в харчовому законодавстві двох країн щодо нормування показників безпеки готової продукції.

«Насправді український виробник - експортер продуктів харчування в РФ, незалежно від українських вимог до якості і безпеки, пройшов сертифікацію у відповідних уповноважених державних установах РФ, під час якого було підтверджено відповідність російським нормативним документам», - підкреслили в Мінагрополітики.

Зокрема, у 2013 році корпорація «Рошен» пройшла сертифікацію в Брянському центрі стандартизації та управління якістю РФ. Продукція була досліджена лабораторією Державного дослідного центру ФБУЗ «Центр гігієни і епідеміології Брянської області», яка встановила повну відповідність продукції всім російським вимогам з безпеки, в т.ч. показникам мікробного псування - вмісту дріжджів і цвілевих грибів.

У відомстві зазначили, що відповідність продукції КК «Рошен» російським вимогам безпеки підтверджується також результатами лабораторних досліджень, які здійснюють українські сертифіковані лабораторії з перевірки якості та безпеки харчової продукції.

21-24 жовтня інспектори Росспоживнагляду під час перевірки фабрик «Рошен» не здійснювали відбору зразків для лабораторних досліджень.

Мінагрополітики в черговий раз звертає увагу на порушення процедур перевірки українських підприємств.

Зокрема, Росспоживнагляд всупереч міжнародній практиці включив у групу інспекторів представника російського підприємства, головного конкурента корпорації «Рошен» на російському ринку. Крім цього, інспектори відмовилися від складання акта перевірки фабрик КК, що суперечить вимогам російського законодавства.

Як повідомляв ForUm, ввезення в Росію кондитерських виробів Roshen заборонено з кінця липня, після того, як Росспоживнагляд відібрав у торгових мережах Москви продукцію чотирьох фабрик компанії і виявив порушення щодо якості. Київ неодноразово заявляв, що вважає претензії необґрунтованими, і висловлював готовність взяти на будь-яку з українських фабрик Roshen інспекцію контролюючого органу Росії.

Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк висловлював стурбованість тим, що в складі інспекційної групи є представники кондитерських компаній.

Колишній керівник Росспоживнагляду, помічник прем'єр-міністра РФ Геннадій Онищенко заявив, що перевірка української кондитерської фабрики Roshen не задовольнила російських фахівців.

Крім того, Росспоживнагляд готовий повторно проінспектувати фабрики тільки після зміни позиції української влади до російських експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

193