Росспоживнагляд, який заборонив з кінця липня ввезення в Росію кондитерських виробів Roshen через претензії до її якості, готовий повторно проінспектувати фабрики лише після зміни позиції української влади до російських експертів.

«Робота експертів Росспоживнагляду на території України проходила в неділовій і недружній обстановці, що створювалася керівництвом Мінагрополітики України, яке виступило з заявами, направленими на дискредитацію експертів. З урахуванням виявлених проблем повторна перевірка українських фабрик можлива лише в разі принципової зміни позиції української сторони щодо усунення виявлених порушень та забезпечення належного ходу перевірочних заходів», - цитує РІА «Новости» повідомлення відомства.

Перевірка фабрик пройшла з 22 по 24 жовтня цього року на прохання української сторони.

«За результатами інспекції встановлено, що українська кондитерська продукція виготовляється на основі застарілих нормативів і не відповідає санітарним вимогам Росії щодо показників мікробного псування - вмісту дріжджів і цвілевих грибів для низки груп кондитерських виробів»,- зазначили в Росспоживнагляді.

Крім того, система контролю якості в цій корпорації «не достатня для забезпечення безпеки продукції, що поставляється на російський ринок продукції». Сировина не контролюється виробничими лабораторіями (включаючи токсичні елементи, пестициди, мікотоксини, антибіотики) і оцінюється тільки за супровідними документами постачальників.

«Основний постачальник сухого молока для фабрик Roshen - ПАТ «Бершадьмолоко» (Вінницька область) не входить в реєстр молокопереробних підприємств України, допущених до постачання в Російську Федерацію, що також є грубим порушенням встановлених вимог», - вважають російські експерти.

Нагадаємо, ввезення в Росію кондитерських виробів Roshen заборонено з кінця липня, після того, як Росспоживнагляд відібрав у торгових мережах Москви продукцію чотирьох фабрик компанії і виявив порушення щодо якості. Київ неодноразово заявляв, що вважає претензії необґрунтованими, і висловлював готовність з метою перевірки будь-якої з українських фабрик Roshen прийняти інспекцію контролюючого органу Росії.

Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк висловлював стурбованість тим, що в складі інспекційної групи є представники кондитерських компаній.

Колишній керівник Росспоживнагляду, помічник прем'єр-міністра РФ Геннадій Онищенко заявив, що перевірка української кондитерської фабрики Roshen не задовольнила російських фахівців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

131