З прийняттям закону про рі є лторську діяльність ринок отримає імпульс для цивілізованої конкуренції.

Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко заявив у ході «круглого столу» .

За словами експерта, одночасно буде створена основа для надійного захисту прав споживачів, які до останнього часу не були застраховані від «сірих» рієлторів і шахрайських схем заволодіння чужим майном.

Експерт розповів, що, наприклад, в Австрії неліцензована рієлторська діяльність заборонена законом.

«Ліцензії на цей вид діяльності видають і в Італії, і в країнах Бенілюксу, в Туреччині, Єгипті. У США національна асоціація ріє лторів складається з приватних брокерів, які отримали ліцензії. Вони працюють у своїх компаніях, але при цьому несуть персональну відповідальність за дотримання законодавства та якість наданих послуг. У Фінляндії в будь-якому агентстві нерухомості хоча б один працівник повинен мати таку ліцензію. Для клієнта це показник професіоналізму, досвіду і надійності, для роботодавця - важливий аргумент при виборі працівника», - зазначив фахівець.

І додав, що проектом закону передбачається делегування частини повноважень щодо регулювання рієлторського ринку саморегулівним організаціям.

«Зокрема, це стосується навчання, кваліфікації фахівців, захисту прав суб'єктів рієлторської діяльності. Передбачається створення системи гарантування захисту споживачів рієлторських послуг за допомогою страхування цивільно-правової відповідальності, створення Держреєстру рієлторів та суб'єктів рієлторської діяльності з відкритим доступом, а також обмеження максимального розміру оплати рієлторських послуг. Таким чином, реалізація закону сприятиме створенню рівних конкурентних умов для розвитку ринку нерухомості, оскільки будуть встановлені єдині норми і правила надання ріє лторських послуг, а також введено саморегулювання», - підсумував економіст.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

144