Підготовка до майбутнього 28-29 листопада у Вільнюсі саміту «Східного партнерства», в тому числі готовність України до підписання Угоди про асоціацію з ЄС, а також ситуація у Єгипті, Сирії та Лівії будуть головними темами порядку денного Ради міністрів закордонних справ ЄС, яке збереться у понеділок у Люксембурзі.

На листопадовому саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі передбачено парафувати угоди про асоціацію з Молдовою і Грузією та підписати таку угоду з Україною.

Базові угоди нового типу, які повинні прийти на зміну старим угодами про партнерство і співробітництво ЄС зі східними сусідами, передбачають підтягування їхніх законодавств і демократичних норм до європейських, створення «поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі».

Наприкінці минулого року ЄС висунув Україні умови для підписання угоди, запропонувавши спочатку усунути подразники, пов'язані, зокрема, з невідповідністю парламентських виборів 2012 року міжнародним стандартам» і «політично мотивованим правосуддям» (конкретно - ув'язненням екс-прем'єра Юлії Тимошенко).

Міністри закордонних справ обговорять, наскільки Київ близький до виконання умов. Вони розглянуть висновки спеціальної місії Європарламенту на чолі з Петом Коксом і Олександром Кваснєвським.

Проект Східного партнерства ЄС був запущений на саміті у Празі в травні 2009 року. У нього включені шість пострадянських країн: Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Молдова і Україна.

Нагадаємо, підписання Угоди про асоціацію України з ЄС та створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. 18 вересня уряд України затвердив проект документа, який планується підписати у листопаді на вільнюському саміті «Східного партнерства».

За матеріалами «Інтерфакс-Україна»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217