Україна дуже зацікавлена в перегляді вкрай невигідного для неї газового контракту з Росією, укладеного Юлією Тимошенко у 2009 році, і готова до компромісу з російською стороною.

«Якби російське керівництво пішло нам назустріч у цьому питанні (газовому. - Ред.), ми також пішли б йому назустріч», - сказав він в ефірі «Першого національного каналу» в інтерв'ю п'яти телеканалам у п'ятницю.

Азаров нагадав, що «завдяки відомій пані, про яку сьогодні всі так турбуються, отримуємо газ за найвищою ціною». За його словами, на зустрічі з російським прем'єром Дмитром Медведєвим він неодноразово вказував, що ціна газового контракту-2009 є абсурдною: Україна купує по реверсу газ з Німеччини з додатковим транспортним плечем у 3000 км на $100 дешевше, ніж російський за контрактом.

«До чого цей абсурд веде: Україна рано чи пізно змушена буде відмовитися від цього наддорогого газу. Ви втрачаєте найбільшого покупця газу, а ми витратимо ресурс», - навів український прем'єр свою аргументацію в переговорах з російським колегою, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Він нагадав, що з 2009 року Україна вдвічі скоротила закупівлю російського природного газу, оскільки активно розвиває внутрішній видобуток, організовує реверсні закупівлі газу, переводить генерацію на вугілля та інші джерела, а також здійснює програму підвищення енергоефективності.

Азаров зазначив, що останнє успішне буріння на Юзівському родовищі показує, що рано чи пізно країна зможе видобувати 10-15 млрд куб. м сланцевого газу.

У той же час він підкреслив, що всі ці заходи вимагають значних ресурсів, яких гостро потребують інші соціально-економічні сфери країни, зокрема, збільшення видобутку на 1 млрд куб. м потребує приблизно $1 млрд.

Прем'єр додав, що окремо стоїть питання, що у випадку здешевлення газу в майбутньому, наприклад, до $150 за тис. куб. м, виникне необхідність повернення до нього як до більш вигідного палива.

«Це величезний збиток, а ми хіхікаємо іноді - якась політична ув'язнена там. Причому тут політика? Це економіка в голому вигляді. Причому економіка жорстока, особливо в умовах кризи», - зазначив Азаров.

Нагадаємо, 15 жовтня прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія наполягає на виконанні чинного газового контракту з Україною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

292