Колишній президент України Леонід Кучма переконаний, що найкращі часи у відносинах України з Росією в енергетичній сфері давно і безповоротно пішли.

Про це він заявив в інтерв'ю «УНІАН».

«Впевнений, що найкращі часи в наших відносинах з Росією в енергетичній сфері - низька ціна на газ, безперебійне постачання, достатнє наповнення сховищ, оптимальне транзитне завантаження ГТС - давно і безповоротно пішли. І не тільки тому, що комусь вдавалося домовлятися з Росією з цих питань, а комусь - ні. Просто ми все більше входимо в умови жорсткого енергоринку та загальносвітового подорожчання енергоресурсів», - зокрема сказав він.

Кучма вважає, що не варто спокушатися і сподіватися на зниження ціни на газ для України: «Такої ціни немає вже й для Білорусі. Тому що для цього немає ані економічних, ані політичних передумов. Ситуація може змінитися хіба що після серйозних структурних змін на світовому і європейському енергоринку. Але це станеться ще нескоро.

На думку екс-президента, «помаранчева» влада зробила найбільшу стратегічну помилку, коли «не довела до розуму» угоду з Росією і Німеччиною щодо створення спільного тристороннього консорціуму, ідея якого передбачала, що 51% акцій ГТС був за Україною.

Сьогодні, за словами Кучми, Росія у цьому не зацікавлена.

«Зараз Росія відпрацювала схему двостороннього співробітництва на прикладі з Білоруссю, вигідну для себе. Вони показали: як хочуть співпрацювати з сусідами. Але відомо, чим закінчилися такі домовленості: білоруська ГТС у результаті відійшла Росії», - констатував він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

226