Для Державного Земельного банку необхідно зняти обмеження, за якими у його власності може перебувати 100 гектарів землі. Такі поправки дозволять банку вже у 2013-му році приступити до кредитування аграріїв, переважно для малого і середнього бізнесу.

Так, генеральний директор інвестиційно-банківської компанії European Capital Management Вадим Браїловський прокоментував проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власність та користування». Документ у даний час знаходиться на розгляді у Верховній Раді України.

За словами експерта, проект закону законодавчо забезпечує передачу державних сільгоспземель у власність і користування Державного Земельного банку.

«Прийняття проекту закону дозволить Державному земельному банку приступити до видачі дешевих кредитів малим і середнім сільгосппідприємствам, а також фермерським господарствам. Ставка за такими позиками буде на 7-10% менша від ставок комерційних банків», - зазначає експерт.

Браїловський передбачає, що передана у власність та управління Державного Земельного банку державна земля дозволить за рахунок операцій з нею здешевити кредити для фермерів, і вже через два роки видавати їх за європейською процентною ставкою - 3% річних.

За словами експерта, основним завданням створеної структури є розвиток малого і середнього бізнесу в сільській місцевості за рахунок доступних і дешевих кредитів.

Державний Земельний банк буде кредитувати аграріїв під заставу землі, а також виступати надійним і легальним посередником між продавцями і покупцями», - уточнює він.

Браїловський нагадує, що в статутний капітал Державного Земельного банку планується внести 2,6 млн. гектарів державних земель сільськогосподарського призначення, за попередніми даними оцінка 2,6 млн га становить близько 52 млрд гривень.

«Для цього і необхідно зараз внести поправки до Земельного кодексу про зняття для Державного Земельного банку обмеження, який говорить, що в його власності може перебувати 100 гектарів землі. Такі поправки дозволять банку вже у 2013 році приступити до кредитування аграріїв, в основному, малого та середнього бізнесу», - вважає він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

154