Вітчизняна економіка вже зараз повинна готуватися працювати в умовах створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Таку думку висловила заступник директора Департаменту європейської інтеграції Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Наталія Сидорук під час круглого столу «Угода про асоціацію Україна - ЄС: «звіряння годинників» за два місяці до події».

Вона зазначила, що, враховуючи масштабність Угоди про асоціацію України з ЄС, оцінити кількісний вплив її підписання на вітчизняну економіку дуже важко. При цьому, крім показників, які можна оцінити в цифрах, необхідно розуміти позитивний вплив на економіку України додаткових особливостей Угоди, в першу чергу - поглиблення регуляторного співробітництва, а також розповсюдження його дії не тільки на торгівлю товарами, але й послугами, на сферу державних закупівель зокрема.

«Для нас надзвичайно важливо розуміти, що потрібно робити в частині підготовки української сторони до відкриття зони вільної торгівлі. Ми повинні вже сьогодні готуватися, що ми і робимо, для того, щоб відкриття кордонів, створення нових умов торгового режиму не застало нас зненацька», - зазначила Сидорук.

Вона повідомила, що на сьогодні урядом України і Мінекономрозвитку зокрема, проводиться велика робота у двох важливих напрямах, один з яких стосується створення механізму імплементації Угоди, друге передбачає підготовку Програми діяльності органів влади у сфері імплементації.

«Угода дуже велика і на сьогодні всі органи державної влади, в тому числі і на регіональному рівні, вже працюють над тими завданнями і цілями, які Україна ставить перед собою у сфері імплементації», - сказала Сидорук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

144