Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію Загальнодержавної програми поводження з відходами на 2013-2020 роки. Відповідне розпорядження було прийняте на засіданні уряду 2 жовтня, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Основною метою прийнятого акту є здійснення заходів щодо зменшення обсягів утворення відходів, створення умов для реалізації роздільного збирання побутових відходів з подальшим рециклінгом і створення інфраструктурного кластера їхньої утилізації, заснованого на стандартах і нормативах екологічного права Європейського Союзу.

Експерти зазначають, що уряд веде активну розробку законодавчих актів, які допоможуть створити повноцінний сектор економіки з вторинної переробки, а також посприяють зменшенню антропогенного навантаження на навколишнє природне середовище та поліпшенню екології держави.

Як зазначають урядові аналітики, на сьогоднішній день у світі спостерігається брак первинних ресурсів. Вже зараз необхідно розглядати первинні та вторинні сировинні ресурси в багатьох випадках як взаємозамінні. На думку фахівців, без повторної переробки промислових та побутових відходів неможливо створити конкурентоспроможну сучасну економіку. Зокрема, одне з центральних питань сучасного індустріального суспільства стосується раціонального витрачання дефіцитної сировини і виробництва якісної продукції із вторсировини.

Перші кроки з реалізації програми зроблені. У 2013 році у понад 500 містах України впроваджена технологія роздільного збирання побутових відходів. Також стартують пілотні проекти утилізації в 10 пілотних містах: Києві, Харкові, Полтаві, Сумах, Дніпропетровську, Кіровограді, Вінниці, Хмельницькому, Тернополі, Чернівцях. Проекти передбачають впровадження інноваційних технологій поводження з відходами на основі досвіду європейських країн.

Найпоширеніший метод поводження з відходами в європейських містах - це роздільний збір відходів на місцях і їхня подальша вторинна переробка з максимальною глибиною до 85%.

Решта 15% або спалюють екологічно чистим способом, або переробляють за допомогою новітніх енергозберігаючих технологій.

Як зазначають розробники Програми, безсумнівною перевагою даної системи утилізації є відсутність полігонів і гігантських сміттєвих звалищ, що є актуальним для України. Адже поховання відходів на звалищах вимагає відчуження великих територій (більше 7 тис. гектарів землі в Україні віддані під сміттєві полігони) і даний вид роботи з відходами завдає непоправної шкоди навколишньому середовищу.

На думку експертів, виконання Програми поводження з відходами на 2013-2020 роки сприятиме залученню інвестицій у сферу поводження з відходами, переходу на європейську систему переробки твердих побутових відходів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

418