У фракції Партії регіонів вважають недоцільним знижувати прохідний бар'єр до Верховної Ради з 5% до 3%, як це рекомендує БДІПЛ/ОБСЄ. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив народний депутат України (фракція Партії регіонів) Дмитро Шпенов.

«Знижувати 5-відсотковий бар'єр немає політичної доцільності. На останніх парламентських виборах всі партії , що пройшли до ВР , подолали 10%. У решти - менше 1,5%», - зазначив він.

За словами Шпенова, партії повинні бути фундаментальними, а не тимчасовими. « Хто не може , нехай йде з політичної арени», - сказав він.

Він також зазначив , що регіонали не підтримують пропозицію розширити повноваження окружних виборчих комісій. «Це недоцільно. ОВК працюють не на постійній основі, а тільки в період виборів, на відміну від ЦВК, де працюють професіонали, які постійно вивчають законодавство», - пояснив депутат.

У той же час , за словами Шпенова, ПР буде не проти повернення права політичним силам об'єднуватися в блоки для участі у виборах, але для них прохідний бар'єр повинен бути вище, ніж для партій. «Якщо для партій це 5%, то для блоків має бути мінімум 7-8%», - заявив він.

Нагадаємо , Міністерство юстиції направило Європейській комісії «За демократію через право» («Венеціанська комісія») пропозиції щодо зміни виборчого законодавства на початку липня.

Остаточні рекомендації від ОБСЄ і висновок Венеціанської комісії щодо змін до виборчого законодавства Україна очікує в жовтні.

Реформування виборчого законодавства - одна з умов , висунутих Радою Євросоюзу для підписання Угоди про асоціацію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217