У проекті угоди про асоціацію з Євросоюзом митним питанням приділено значну увагу. Про це співголова комітету з митної політики Американської торговельної палати в Україні Ігор Даньков заявив у ході круглого столу, передає кореспондент ForUm’y.

За словами експерта , якщо узагальнити , то все зводиться до необхідності спрощення вимог і формальностей , скорочення і стандартизації даних і документації, необхідних митниці. «Причому функціонувати ця система повинна при дієвому контролі з боку митних органів», - сказав економіст.

Він продовжив , що відповідні зміни в Україні повинні стати логічним і послідовним продовженням вже розпочатих реформ. «Визначальним тут є прийняття нового Митного кодексу, який в основному відповідає стандартам СОТ та Генеральній угоді про тарифи й торгівлю (ГАТТ), а також принципам Кіотської конвенції про гармонізацію та спрощення митних процедур. Тим самим МК вже досить схожий з європейським законодавством. Тобто не можна говорити , що після підписання Угоди будуть встановлені нові правила гри. Проблема вітчизняного митного законодавства не в його недосконалості (хоча певні норми вимагають технічного доопрацювання), а в практиці застосування або незастосування», - зазначив фахівець.

Він додав, що чи не найважливішим є зміщення акцентів у держполітиці з фіскальної спрямованості роботи митниці на регуляторну . «Митниця повинна застосовувати механізми тарифного регулювання та виробляти митні платежі відповідно до законодавства», - констатував Даньков.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

147