На тлі світової економічної кризи особливого значення набуває якість реформ у митній сфері, які здатні частково компенсувати несприятливі зовнішні ефекти і «розігріти» зовнішню торгівлю. Про це, як передає кореспондент ForUm’y, в ході круглого столу заявив глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

Він не виключив , що в рейтингу «Doing Business-2014» Україна може поліпшити свої митні позиції , перш за все , за рахунок скорочення кількості митних перевірок . «Так , якщо в 2010 році при зовнішньоторговельних операціях проводився обшук 42% товарів , у 2012 році - 10% , то цього року показник впав приблизно до 5%», - сказав експерт.

Він додав , що ще використаний не весь потенціал новацій Митного кодексу. «Зокрема , триває робота над впровадженням інституту уповноважених економічних операторів, розширенням пост-аудиту тощо. Також необхідна подальша гармонізація Митного кодексу з Податковим та іншими законодавчими актами, наприклад , в частині справляння ПДВ залежно від митних режимів. Крім того, потрібні реформи валютного контролю, введення санкцій за порушення митних правил , застосовуваних до посадових осіб підприємства тощо», - зазначив він.

За словами співголови митного комітету Європейської бізнес-асоціації Дениса Шендрика, важливою передумовою для поліпшення позицій України в «Doing Business-2014» є прийняття Митного кодексу в 2012 році.

«Досить згадати , що для митних органів введений 4-годинний ліміт на митне очищення товару , а також оформлення на будь-якій митниці , електронне декларування товарів та ін. Наприклад , у І півріччі 2013 року кількість електронних митних декларацій зросла в 4 рази , а саме з 20% до 83%», - повідомив фахівець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

165