У фінансовій системі України зберігається тенденція щодо зменшення ставок на валютні вклади. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час круглого столу на тему «Реформа системи гарантування вкладів рік поспіль: результати для держави, вкладників і фінустанов» заявив заступник голови Національного банку України Олексій Ткаченко.

«В Україні існує тенденція щодо зменшення ставок на валютні вклади. Це викликано і низкою заходів, які НБУ вжив у плані резервування. Також у вітчизняних банків особливо немає клієнтів для вкладення валюти», - сказав він.

Заступник голови НБУ нагадав, що в Україні діє заборона на кредитування фізосіб в інвалюті. Крім того, діє обмеження валютного кредитування юросіб.

Як раніше повідомляв ForUm, збільшення Національним банком України нормативу обов'язкового резервування за довгостроковими коштами і вкладами юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті з 5% до 7% сприяє падінню попиту на валютні депозити.

Нагадаємо, що збільшення нормативу передбачено постановою НБУ від 19 вересня 2013 р. №371 «Про деякі питання регулювання грошово-кредитного ринку».

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

174