Експерт Угорського інституту міжнародних справ Андраш Дік вважає, що економіка України не зможе довго витримувати вантаж високої ціни на російський газ. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, він заявив у ході прес-конференції.

«У Європі дуже високі ціни на газ. І це всіх вводить у депресію. Відносно України, я вважаю, що дуже довго ви не зможете прожити з таким високим рівнем імпортування газу.

Зараз Україна платить 8% свого ВВП за газ. Споживання у вас і в Угорщині приблизно однакове, але ми платимо 3%», - сказав Дік.

При цьому він зазначив, що ціна російського газу для країн Східної Європи вища, ніж для західноєвропейських .

«Це макроекономічна проблема і її треба вирішувати. Тут не можна чекати допомоги, яка прийде ззовні. Потрібно вирішувати питання енергоефективності та правильного споживання газу», - вважає він.

Як раніше повідомляв ForUm, у січні-червні 2013 року Україна знизила закупівлі природного газу у російського «Газпрому» на 39,2%, або з 15,9 млрд до до 9,67 млрд куб. м.

Україна за підсумками 2013 р. має намір збільшити обсяг закупівлі газу в Європі до 2 мільярдів кубометрів за ціною, яка нижча за ціну на газ, що закупляється в Росії.

Варто зазначити, що обсяг імпорту природного газу з Польщі та Угорщини в Україну в січні-серпні поточного року склав 1,1 млрд куб. м при прогнозному обсязі імпорту з Європи, розрахованому Міністерством енергетики та вугільної промисловості України в цілому по року, - в 2,5 млрд куб м.

НАК «Нафтогаз України» та німецька енергетична компанія RWE 5 вересня підписали нову угоду.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

174