Великобританія , Франція , США , Росія і Китай , члени Ради Безпеки ООН , узгодили проект резолюції щодо знищення хімічної зброї в Сирії, пише Sky News.

США і Росія не могли дійти спільної думки, як забезпечити дотримання резолюції , а один із високопоставлених американських чиновників назвав угоду «історичною».

Текст не містить жодних згадок про військову інтервенцію . У свою чергу, британський посол при ООН Марк Лайалл Грант Лайалл сказав, що компроміс має вирішальне значення.

Текст проекту резолюції повинен був бути представлений 10 іншим членам Ради Безпеки на засіданні в четвер ввечері , а в п'ятницю постійні члени РБ ООН зустрінуться для обговорення підготовки конференції щодо Сирії у Женеві.

«Це історична і безпрецедентна угода , оскільки режим Асада тепер буде під міжнародним контролем», - сказав американський чиновник.

За словами глави російського МЗС Сергія Лаврова, проект резолюції не передбачає застосування сили.

«Ми розраховуємо , що найближчим часом спочатку в Гаазі , потім у Нью-Йорку відбудеться голосування», - сказав Лавров.

Лавров заявив , що він задоволений тією роботою , яку виконали дипломати США і Росії , працюючи над врегулюванням ситуації навколо Сирії . Ще на початку вересня арабській республіці загрожувало іноземне вторгнення, а через пару тижнів загроза подібної катастрофи знята з порядку денного.

«Я роботою задоволений . Розраховую , що російсько-американська ініціатива , яка вже отримала широку підтримку , буде підтримана в практичному плані ОЗХЗ і РБ ООН», - зазначив Лавров.

Як раніше повідомляв ForUm , на початку осені президент США Барак Обама у щотижневому телезверненні запевнив американців , що військова операція проти Сирії відповідає національним інтересам США і не стане «новим Іраком або Афганістаном».

Переговори між Росією і США щодо конфлікту в Сирії не йдуть гладко , і Москва стурбована , що домовленість про хімічну зброю , можливо , лише на час затримає військовий удар США.

Американська влада не сумнівається в тому , що режим Башара Асада застосував хімічну зброю 21 серпня проти мирних громадян.

Російсько-американські домовленості передбачають політичне вирішення конфлікту в Сирії , про застосування сили і автоматичних санкції мова не йде , а хімзброя повинно бути знищена у найкоротші терміни.

Сирія приєдналася до Конвенції ООН про заборону хімічної зброї.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

378