Генконструктор російського Авіаційного комплексу ім.Іллюшина Віктор Ліванов заявив , що Росія може займатися доопрацюванням українських літаків Ан-124 «Руслан» без дозволу «Антонова».

Ліванов розповів, що в Авіаційні правила прийнята поправка, згідно з якою російські конструкторські бюро можуть отримати право розробника на літак імпортного виробництва, якщо не вдається домовитися з власником інтелектуальних прав літака, пише російське видання «Ведомости».

« Фактично можна почати допрацьовувати Ан-124 вже зараз - залишилися невеликі нюанси, які ми повинні вирішити з Міноборони. І ми , я думаю , виграємо конкурс щодо «Русланів». Починається відродження військово-транспортної авіації Російської Федерації , яка була втрачена з розвалом Радянського Союзу», - заявив Віктор Ліванов

Генконструктор також поскаржився, що у «Іллюшина» не складаються відносини з «Антоновим».

« Ми завжди були за спільну роботу . І зараз продовжуємо бути "за". Але ми не знаходимо точок дотику. Для українських колег основний ринок - це все-таки Російська Федерація. І вони це повинні розуміти . Але , на жаль , ми не бачимо , що вони це розуміють», - розповів він.

Більше того , за його словами , «Антонов» ще й створює сам собі конкурентів у Китаї. Ліванов зазначив , що інформація про цей китайський літак проходить дуже мізерна, але російські авіаконструктори знають, що створювати такий літак китайським колегам допомагав АНТК «Антонова». «Це загалом їхня справа. Але сам цей факт показує , що вони народили собі - і нам тепер вже - конкурента. Це точно. Досвід створення різної машинобудівної продукції Китаю показує , що Китай може створювати продукт. Причому досить високого рівня», - резюмував Ліванов.

У серпні про намір Росії відмовитися від співпраці з Україною в рамках спільних проектів в авіабудуванні заявив віце-прем'єр уряду РФ Дмитро Рогозін, хоча 17 липня Росія і Україна домовилися про створення спільного підприємства з виробництва літака Ан-124 «Руслан».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

174