Збільшення Національним банком України нормативу обов'язкового резервування за довгостроковими коштами і вкладами юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті з 5% до 7% сприяє падінню попиту на валютні депозити. Про це заявив директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Це правильний крок, який повинен був зробити Національний банк. З одного боку, головний його мотиватор - витіснення доларових депозитів з ринку України, а також скорочення попиту на валюту. Іншими словами - дедоларизація економки. Про це давно заявляли представники НБУ, економічного блоку уряду, так що все логічно. З іншого боку, підвищення норми резервування робить валютні депозити не такими вигідними для комерційних банків. Тобто платити ту прибутковість, яка була раніше, десь на рівні 6%, ніхто не буде. Наступним кроком буде зниження ставок за валютними вкладами, скажімо, до 4%», - зауважив він.

За словами Устенка, цей крок автоматично робить валютні вклади менш привабливими для населення.

«Тепер, вирішуючи питання, в якій валюті зберігати заощадження - при відносно стабільному курсі і високих ставках на гривневі депозити, звичайно, буде віддано перевагу вкладам у національній валюті», - додав експерт.

Фінансист зазначає, що в НБУ, окрім боротьби з доларом, цей крок несе більш глобальне завдання - накачування ліквідністю ринку.

«Адже збільшення ставок резервування - складова цієї політики, завдяки якій ми побачимо зниження кредитних ставок. Накачування ліквідністю при падінні попиту населення на валюту вплине на відсотки по кредитах у бік зниження», - додав експерт.

Нагадаємо, що збільшення нормативу передбачено постановою НБУ від 19 вересня 2013 №371 «Про деякі питання регулювання грошово-кредитного ринку».

Документ набуває чинності з 30 вересня.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

330