Центральна виборча комісія планує звернутися в комітети Верховної Ради і не виключає звернення до суду, щоб він роз'яснив порядок виконання рішення, яке було прийняте щодо народного депутата України Ігоря Маркова. Про це сьогодні після засідання ЦВК повідомила журналістам член ЦВК Жанна Усенко-Чорна.

«ЦВК вивчатиме це питання і на нараді воно обговорювалося. ЦВК планує, як і в попередніх випадках , звертатися до комітету Верховної Ради і , можливо , з'явиться необхідність звернення до суду для того , щоб він все-таки роз'яснив порядок виконання рішення , яке було прийняте, тому що ЦВК як орган державної влади, керуючись ч.1 ст.19 Конституції України, зобов'язана здійснювати свої повноваження способом , що встановлений законом. Однак не існує встановленого законом способу виконання рішення суду . І таким чином ЦВК поставлена ​​ в дещо своєрідне правове становище», - сказала Усенко-Чорна.

На уточнююче запитання журналістів , як вона може прокоментувати те , що голова Верховної Ради говорив про те , що тільки ЦВК може скасувати реєстрацію депутата і позбавити його мандата , і Верховна Рада там ні при чому , член ЦВК відповіла: «ЦВК за законом не має права скасовувати повноваження народних депутатів України . Перелік суб'єктів і підстав , які уповноважені скасовувати такі повноваження , визначені Конституцією , і ЦВК до них не належить. ЦВК не може додумувати норми закону , не може змінювати терміни або створювати нові норми , оскільки це буде перевищенням її повноважень . Тому питання може бути направлене до суду щодо виконання рішення», - повідомляє «УНІАН».

Чи означає це , що суд поклав на ЦВК обов'язки , які за законом вона виконати не може , Усенко-Чорна відповіла: «Так. Справа в тому , що це питання дійсно за законом ЦВК так просто виконати не може. Більше того, згідно ст.10 Конституції України , ніхто не зобов'язаний, зокрема , виконувати злочинні вказівки , незважаючи на те , якщо вони навіть дані колегіально і оформлені шляхом судового рішення. На мою думку , якщо так використовувати повноваження , які надані судовій гілці влади , то взагалі можна залишитися без парламенту і , принаймні , через одного втратити народного депутата , обраного за мажоритарним округом , і взагалі позбутися такого інституту , як парламентаризм в цілому».

Вона також зазначила , що ЦВК ще буде обговорювати , до яких комітетів Верховної Ради буде звертатися, «тому що ці новели , які у правове поле внесло таке судове рішення , воно вимагає досить корінного пересприйняття багатьох принципів, багатьох інститутів, зокрема, у виборчому і конституційному законодавстві».

Нагадаємо, 12 вересня Вищий адміністративний суд зобов'язав Центральну виборчу комісію скасувати реєстрацію народного депутата України Маркова.

Таким чином , суд вважає доведеним факт фальсифікації результатів голосування на парламентських виборах в окрузі №133 в Одесі, де переможцем був визнаний Марков.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

384