Україна в будь-якому випадку повинна підписати Угоду про асоціацію з ЄС. Про це в коментарі кореспонденту ForUm'у заявив екс-міністр закордонних справ Анатолій Зленко.

«Тоді вишикується ціла схема - політична асоціація та економічна інтеграція - те, чого ми домагалися багато років. Але я вважаю, що потрібно проводити таку політику, яка б сприяла збереженню стабільності наших відносин з усіма державами, особливо з найближчими сусідами - Росією», - зазначив він.

На думку Зленка, найголовнішим завданням зовнішньої політики України є саме пошук взаємоприйнятного алгоритму відносин з Росією, як з точки зору реалізації стратегічного курсу України на європейську та трансатлантичну інтеграцію, так і в контексті її економічних інтересів. «Стабільне співробітництво з Росією є не тільки передумовою для реалізації інтеграційного курсу України, але і для створення умов для широкого, трансрегіонального та регіонального, політичного та економічного співробітництва», - заявив експерт.

«Також хочу підкреслити, що при цьому ключовим напрямом розвитку українсько-російських відносин є співробітництво у політико-економічній, науково-технічній та культурно-гуманітарній сфері. Якщо вдасться реалізувати це завдання, поступово зникне недовіра і упередженість, що існують між нашими країнами. А поки ми не вибудуємо алгоритм відносин з Росією, і на цій основі станемо просувати свої питання, пов'язані з європейською інтеграцією, у нас будуть проблеми», - підсумував він.

Нагадаємо, 9 вересня Президент Віктор Янукович заявив, що Україна не повинна протиставляти співпрацю на європейському напрямі і відносини з євразійською спільнотою.

Анастасія Піка,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

273