Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про внесення змін до плану заходів на період до 2014 року щодо реалізації Концепції реформування системи підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування і депутатів місцевих рад», повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

У документі наголошується, що професійний публічний менеджмент є основою ефективного функціонування місцевої влади в будь-якій демократичній державі.

На сьогоднішній день головною передумовою реформування системи самоврядування в Україні є здатність місцевої влади якісно реалізовувати зростаючу кількість повноважень, яка передається їм органами виконавчої влади з метою надання більш якісних послуг населенню.

Так, з метою ефективної модернізації державної служби та її адаптації до стандартів ЄС була розроблена і прийнята Державна цільова програма розвитку державної служби на період до 2016 року.

При впровадженні цієї реформи активно використовується досвід європейських країн. З метою адаптації державної служби до стандартів ЄС у рамках євроінтеграції, використовуються інструменти інституційного розвитку, які дозволяють реформувати окремі сектори держуправління й одночасно налагоджувати зв'язки між подібними відомствами в країнах ЄС.

Одним з таких інструментів є Twinning (обмін досвідом між державними службовцями), який розглядається Європейською комісією як ефективний, зазначають експерти. Сьогодні 52 проекти Twinning реалізовані в Україні в різних галузях. У той же час, на перший план винесені питання мовної підготовки кадрового складу. Зокрема, всі кандидати в президентський кадровий резерв повинні володіти, щонайменше, однією з європейських мов.

Експерти зазначають, що в Україні необхідно запровадити систему безперервної освіти службовців органів місцевого самоврядування та підготовки депутатів місцевих рад.

Так, наприклад, в Європі велика увага приділяється підвищенню кваліфікації, мотивації до навчання та перепідготовки муніципальних службовців. При Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи створена Європейська мережа підготовки кадрів для місцевих і регіональних влад, підкреслюють урядові аналітики.

Впровадження європейських технологій, методів і принципів освітнього простору допоможе створити відповідні стимули для підвищення кваліфікації персоналу органів державної влади та місцевого самоврядування і в нашій країні, вважають експерти.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

263