Президент США Барак Обама різко змінив політичний курс, погодившись на пропозицію Росії спробувати передати сирійську хімічну зброю під контроль міжнародного співтовариства і тим самим уникнути військового удару США по цій країні.

Тепер Обама готовий почекати підсумків розслідування ООН щодо можливого застосування хімічної зброї 21 серпня і просить конгрес поки що не голосувати щодо питання про застосування сили проти Сирії.

Обама визнав, що змінив свої наміри завдяки російській пропозиції.

«Я попросив лідерів конгресу відкласти голосування стосовно дозволу використовувати силу, поки ми йдемо цим дипломатичним шляхом. Я посилаю держсекретаря Джона Керрі зустрітися з його російським колегою (Сергієм Лавровим) у четвер, і я продовжу дискусії з президентом Путіним», - сказав Обама у телезверненні до американського народу , повідомляє РІА «Новости».

За його словами, російські пропозиції є «підбадьорливим сигналом». «Почасти завдяки ясній загрозі військових дій США , а також і внаслідок конструктивних переговорів , які були у мене з президентом Путіним , російський уряд продемонстрував бажання приєднатися до міжнародного співтовариства у тому , щоб змусити Асада здати хімічну зброю», - сказав Обама. За його словами , режим Асада вже визнав наявність цієї зброї у себе і навіть погодився приєднатися до конвенції про заборону хімічної зброї.

Обама заявив , що не впевнений в успіху російської ініціативи . «Занадто рано говорити , чи увінчається успіхом ця пропозиція, і будь-яка угода має підтвердити, що режим Асада дотримується зобов'язання. Але у цієї ініціативи є потенціал вирішити проблему без силового втручання, особливо тому, що Росія є одним із найбільш твердих союзників Асада», - сказав Обама.

Нагадаємо , загострення ситуації в Сирії сталося 21 серпня. Деякі ЗМІ повідомили про хіматаку в околицях Дамаска , організовану військами уряду. За даними опозиції , у результаті кількість жертв склала 1,3 тисячі осіб .

Президент США Барак Обама доручив Пентагону підготувати кілька планів операцій у відповідь на повідомлення про застосування у Сирії хімічної зброї.

9 вересня Москва закликала Сирію передати хімічну зброю під міжнародний контроль, якщо це дозволить уникнути військового удару з боку США. Прем'єр-міністр Сирії Ваель аль-Хальк 10 вересня заявив, що його країна підтримує пропозицію Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

390