За відсутності активного попиту на кредитні ресурси з боку підприємств реального сектора економіки банки стрімко нарощують обсяги споживчого кредитування населення.

Найближчим часом тенденція швидкого зростання цього виду кредитування збережеться, повідомили у Незалежній асоціації банків України.

«В умовах помірного рівня платоспроможного попиту на кредити з боку реального сектора економіки банки продовжують приділяти особливу увагу розвитку кредитування населення» , - йдеться в коментарі НАБУ .

Про це , на думку фінансистів , свідчить показник питомої ваги споживчих кредитів у загальному обсязі виданих банками кредитів , який стабільно збільшується.

Так, станом на 01.08.2012 року споживчі кредити становили 64,7% від кредитного портфеля фізосіб. У той час як станом на 01.08.2013 року цей показник виріс до 68,9%. За останні 12 місяців обсяг кредитного портфеля споживчих кредитів збільшився на 8,8 млрд грн , повідомили в НАБУ .

Найбільш активно кредитуються жителі Києва та столичної області - тут видано 40% від загального обсягу споживчих кредитів. Аналітики НАБУ зазначають , що найбільш інтенсивно зростає сегмент невеликих кредитів, у той час як іпотечне кредитування і купівля автомобілів ростуть більш повільними темпами.

«На думку НАБУ , прискорене зростання дрібного споживчого кредитування є цілком закономірним. В існуючих умовах недостатньо високого платоспроможного попиту і недосконалості законодавства про відчуження заставного майна іпотечне кредитування залишається для банків ризиковим видом діяльності.

Стабільним попитом , високою прибутковістю і прийнятним рівнем ризиків , враховуючи невеликі суми кредитів , характеризуються саме беззаставні споживчі кредити. Тому протягом найближчих років , швидше за все , збережеться тенденція зростання частки споживчих кредитів у кредитному портфелі банківської системи України», - вважають у НАБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

623