Обов'язковий продаж валютних переказів з-за кордону понад 150 тисяч гривень не спричинить дискомфорту відправникам коштів і підтримає гривню.

Таку думку висловив заступник голови правління банку «Даніель» Василь Невмержицький.

«Зазначене зобов'язання з конвертації переказів в іноземній валюті на гривню нічого суттєво не змінить, оскільки середній переказ складає близько 600 доларів. По суті, якогось дискомфорту відправники та одержувачі коштів не відчують», - зауважив він.

У той же час, за словами банкіра, за різними оцінками, за рахунок грошових переказів державі надходить до 7 мільярдів доларів. Переведення частини цих коштів у гривню, на думку Невмержицького, позитивно відіб'ється на курсі гривні.

«Оскільки ця вимога працює разом з обов'язковим продажем 50% валютної виручки експортерами, то позитивні моменти також присутні. Зокрема, це стане додатковим чинником щодо забезпечення стабільності гривні. Що стосується ринку, то на ньому новація сильно не відіб'ється», - резюмував він.

Нагадаємо, що, відповідно до постанови Національного банку України №163 від 14 травня 2013 року, комерційні банки зобов'язані продавати надходження, які отримані в іноземній валюті з-за кордону на користь фізичних осіб, якщо сума складає більше 150 тис. грн на місяць.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

199