Щоб українські товари могли вільно потрапити на ринок ЄС після підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі, нашій країні потрібно істотно змінити вимоги до стандартизації. Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Одним з найскладніших завдань, яке стоїть перед Україною в процесі євроінтеграції, є трансформація нашої системи стандартів. Існуюча система стандартів в Україні відрізняється від європейської за багатьма параметрами, що веде до того, що Україна не може продавати в ЄС багато товарів, перш ніж вони не будуть впорядковані європейськими чиновниками. Але і це не гарантує, що наші товари потраплять до ЄС», - продовжує експерт.

На його думку, підготовлений урядом проект закону України «Про стандартизацію» повинен привести нашу систему у відповідність з європейською моделлю для подальшої економічної інтеграції України у світову економіку. Сьогодні, за словами Охріменка, експорт будь-якого товару з України до ЄС вимагає окремого узгодження, оскільки наші стандарти не відповідають європейським.

«Різні стандарти суттєво заважають Україні торгувати з ЄС навіть найпростішими товарами. Виникає багато суперечок, починаючи від маркування товарів і закінчуючи методом упаковки та зберігання. Для того, щоб Україна реально могла збільшити поставки товарів до країн ЄС у рамках Асоціації, потрібно якнайшвидше зробити українські стандарти зрозумілими і близькими до європейських аналогів», - сказав Охріменко.

У той же час він згоден з думкою, що зміна української системи стандартизації викличе її «нестиковки» з нормами, прийнятими в країнах Митного союзу, що може призвести до нових труднощів у торгівлі з ним. Але експерт вважає, що приведення українських стандартів у відповідність до європейських дозволить нашим виробникам більш активно освоювати світові ринки за рахунок кардинального поліпшення якості продукції.

«Це дійсно може привести до різночитань з російськими або точніше стандартами, прийнятими в Митному союзі. Але тут не варто навіть робити вибір. Адже стандарти, прийняті в Митному союзі, далекі від світових і багато в чому спрямовані на консервування недоліків радянської системи стандартів, які завжди допускали винятки та тимчасові відступи від норм», - сказав експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

234