Військовий суд американського штату Меріленд у середу, 21 серпня, засудив рядового американської армії Бредлі Меннінга до 35 років тюремного ув'язнення за надання понад 700 тис. файлів уряду сайту WikiLeaks, пише The New York Times.

Завдяки цьому витоку подробиці американської військової та дипломатичної діяльності стали відомі всьому світу.

Видання зазначає, що даний вирок є найсуворішим з тих, що коли-небудь виносилися за витік урядової інформації Сполучених Штатів.

25 річний Меннінг матиме право на умовно-дострокове звільнення через сім років, сказав його адвокат.

Матеріали, які рядовий передав WikiLeaks, включали відео, зняте під час атаки американських військ у Багдаді у 2007 році, під час якої були вбиті цивільні особи, в тому числі два журналісти. Він також передав WikiLeaks 250 тис. дипломатичних телеграм, досьє ув'язнених, посаджених у в'язницю Гуантанамо без суду і слідства, і сотні тисяч повідомлень про інциденти в ході військових дій в Іраку і Афганістані.

Адвокат засудженого зазначив, що наступного тижня буде подано прохання про президентське помилування, а також зачитав звернення Бредлі Меннінга, яке буде включено в прохання.

«Я тільки хотів допомогти людям. Якщо ви відмовите мені в помилуванні, я відсиджу свій термін, знаючи, що іноді для того щоб жити у вільній країні, потрібно заплатити високу ціну», - йдеться у ньому.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

284