13 регіонів України за I півріччя наростили обсяги прийнятого в експлуатацію житла. Про це повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Перші позиції займають Луганська, Дніпропетровська, Миколаївська та Донецька області. Найбільше скорочення обсягів по відношенню до аналогічного періоду минулого року спостерігається у Кіровоградській, Львівській, Житомирській та Харківській областях, повідомив профільний міністр Геннадій Темник на селекторній нараді.

«На початку березня місцевим органам виконавчої влади був доведений прогнозно-індикативний показник введення в експлуатацію загальної площі житла. Реалізація цих планів передбачає введення в експлуатацію близько 11 млн кв. метрів житла, що на 2% більше, ніж у 2012 році. Якщо порівняти показники 6 місяців плану року, то тільки в 7 регіонах виконання склало більше 50% від річного завдання. Це Дніпропетровська, Луганська, Донецька, Миколаївська, Рівненська, Вінницька області та Автономна Республіка Крим», - сказав міністр.

Він зазначив, що місцевим органам виконавчої влади необхідно вжити заходів з організації ефективного та системного контролю за ходом будівництва об'єктів, включених до плану року, і сприянням громадянам у реалізації їхніх права на житло, в тому числі через участь у державних житлових програмах.

Що стосується реалізації житлових програм, то згідно з виділеними асигнуваннями на цей час надана державна підтримка 2037 сім'ям.

«Міністерством здійснюється постійний моніторинг виконання програм. На сьогодні в цілому всі програми виконані на 30% від річного завдання. Найкраща ситуація в Севастополі - виконано 79% річного завдання за рахунок активної реалізації програм здешевлення вартості іпотечних кредитів і «доступне житло» 30/70. У Волинській області, де виконання становить 60%, активно реалізується програма кредитування індивідуальних сільських забудовників «Власний дім». У більшості регіонів виконання знаходиться в межах 20-40%. У Запорізькій і Кіровоградській областях програми виконані лише на 8-9% річного завдання», - констатував Темник.

Він звернувся до керівників регіонів із проханням активізувати інформаційно-роз'яснювальну роботу щодо реалізації в країні державних житлових програм. Також глава Мінрегіону поставив завдання керівникам місцевих органів виконавчої влади взяти під контроль виконання та фінансування житлових програм, насамперед з місцевих бюджетів, та забезпечити координацію роботи банків, забудовників і громадян при реалізації програми здешевлення вартості пільгових іпотечних кредитів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

141