Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко констатує, що запроваджена з початку року система формування банківських резервів Базель-2 привела їх до європейських стандартів.

«На даний момент українська банківська система фактично використовує методи захисту грошей у банківській системі, які використовують розвинені країни. Навіть Росія та інші країни СНД тільки розглядають можливість перейти на Базель-2, оскільки їхня банківська система не може собі це дозволити внаслідок її вразливості для ризиків і неможливості зменшити ризики від проблемних кредитів», - зазначає експерт.

За його словами, впровадження нових правил формування резервів призвело до того, що їхній розмір почав рости. Банки отримали можливість оперативніше списувати збитки за безнадійними кредитами, хоча тепер вони повинні більш жорстко оцінювати ризики щодо кредитів.

«І найголовніше: тепер банки не можуть закривати очі на кредити, які тільки на перший погляд можуть розглядатися як надійні. В результаті зросли і обсяги
сформованих резервів. Це призвело до того, що у травні 2013 року був
зафіксований балансовий збиток по банківській системі більше 3 млрд. грн, але вже за підсумками червня банківська система показала прибуток у розмірі 120 млн грн», - додав він.

Експерт прогнозує, що у найближчі місяці балансовий прибуток по банківській системі буде рости, однак «не так швидко, як хотілося б».

«Різко зменшити резерви під проблемні кредити не вийде. Але за підсумками всього 2013 року очікується, що загальний балансовий прибуток банківської системи становитиме близько 5 млрд. грн.», - резюмує фінансист.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

152